torsdag 23. januar 2014

Neko harbour og Almirante Brown in Paradise Bay

Andvord Bay går et stykke sør på den antarktiske halvøyen. Man er omringet av fjell og isbreer, og isfjell i ulik form og størrelse seiler sin egen sjø. Her er masse dyreliv, som kan gi gode opplevelser til de heldige som er her sommerstid. Innerst i bukta ligger Neko Harbour, som har fått navnet etter et hvalskip som ankret opp der tidlig på 1900-tallet.

Sent fredag kveld ble vi satt i land. Vi fikk telt, liggeunderlag og soveposer, og gjorde klart før vi gikk oss en tur oppover fjellsiden. Et flott lys og en deilig temperatur, og det var så og si vindstille.
Så langt sør var vi kommet inn i de lyse netter, og de færreste la seg før solen var på vei opp igjen. Endelig fikk vi overnatte på det antarktiske fastland. For et par av oss var det litt fristende å finne kompasskursen og bevege oss enda lenger sørover, men vi klarte å la være. I stedet sovnet vi til lyden av pingviner og små kalvinger fra isbreen.
Søndag morgen var det 2 snøskred, fantastisk å se fra passe avstand. Hvordan breen pulveriserte seg til en kraftig snøbyge utover Ankvord Bay. Vi tok en ny tur til et annet utsiktspunkt, og akte ned igjen. Og før vi gikk ombord for å spise frokost måtte vi bade. Det var deilig å kjøle seg ned. Lenger sør får vi ikke bade på denne turen.


 
 
 

På ettermiddagen besøkte vi Almirante/Base Brown, en argentinsk stasjon plassert nær Skontope Cove i Paradise Harbour. Den er oppkalt etter en ire, William Brown, som ble nasjonalhelt i Argentina. I 1984 ble basen brent ned. De har bygget den opp igjen, men stasjonen har vært stengt de siste årene.
Også her bar det opp i høyden for å kunne nyte utsikten, og på rumpen ned akebakken. En flott lørdag i Antarktis. Og etter middag var det is-prat i baren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar