fredag 24. januar 2014

Lemaire Channel, Vernadskiy Station og Wilhelmina Bay

Lemaire Channel ble først oppdaget i 1873, og passert første gang av de Gerlache i 1898. Han navnsatte kanalen etter en belgier som utforsket Kongo. Kanalen er 11 kilometer lang, og 1,6 kilometer bred. De bratte klippene og isbreene på begge sider gjør turen fasinerende. Kanalen er også populært kalt the "Kodak Crack".

Lemaire Channel var tilsynelatende full av is. Men vi brøytet oss gjennom, krysset for å unngå de største isfjellene, og nøt turen i disen og snøværet. Vel forbi kanalen dro vi videre til Argentine Islands, hele sjøen var full av ny is. Artig å se hvordan skipet knakk fine mønstre. Kapteinen hadde visstnok også en herlig morgen. Og fremfor oss så vi blå himmel...
I 1947 bygget britene Base F på Winter Island. Stasjonen stengte i 1954. Så bygget de Faraday Station på Galindez Island. De forsket på antarktisk ozon.  I 1996 gav britene Faraday til Ukraina, som omdøpte stasjonen til Vernadskiy.


Vel fremme besøkte vi Vernadskiy, en ukrainsk forskningstasjon. Vi fikk en grundig og interessant omvisning av en av de ansatte, som også i dag forsker på ozon og vær. Runden ble avsluttet med et lite glass i baren.
Polarcirkelbåtene måtte gå en liten omvei grunnet isforholdene, så det tok litt tid før alle hadde fått vært i land.
Men siden solen kom frem og skyene forsvant brukte de fleste ventetiden på dekk og nøt dagen til det fulle. Solkremen måtte smøres i flere omganger i dag. Ordentlig påskestemning!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6515S og 6414W. Lenger sør kom vi ikke på turen. Vi hadde fått mye ut av søndagen. Og på returen gjennom Lemaire Channel om ettermiddagen fikk vi enda mer, denne gangen var deler av kanalen badet i solskinn. Det virket som et nytt sted. Også gjennom Gerlache Strait og i Wilhelmina Bay hadde vi spektakulær utsikt i det solrike været: pingviner, andre fugler, seler og masse is i forskjellige farger og fasonger.
Om kvelden var det tid for å få svar på spørsmål, ekspedisjonsteamet stilte seg tilgjengelig i baren.

 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar