onsdag 22. januar 2014

Arctowski station og Half Moon Island

Torsdag morgen var det tid for å besøke den polske forskningsstasjonen Arctowski. Vi hilste på flere i besetningen som hadde vært på Metallica-konserten på den argentinske basen Jubany noen dager tidligere. De hadde krysset Bransfield-stredet i en liten Zodiac, heldigvis var været godt. Og de hadde fått et minne for livet.
Flere av dem hadde også vært i Hornsund, hvor jeg (og mine kolleger) under mine tidlige opphold på Bjørnøya hadde radiokontakt for overføring av synop/metar hver 3 time. Vi fungerte også som mellomledd mellom dem og Sysselmannen ved behov. De siste årene har nye og automatiske systemer gjort kommunikasjonen mye bedre/lettere, og kontakt mellom stasjonene er sjelden.

Henrik Arctowski var geolog på Gerlache`s 1897 Belgian Antarctic Expediton. Stasjonen vi besøkte er oppkalt etter ham og ligger i Admiraty Bay på King George Island. Det første fabrikk-hvalskipet Admiralen hadde tilholdsted i bukta, og det ligger en del hvalbein langs stranden.
I tillegg til den polske stasjonen ligger der også en brasiliansk, og en amerikansk og peruansk sommerbase.
En tur langs stranden bort til pingvinene (så nærme som vi fikk komme), en kikk inne på stasjonen og en tur i butikken for å sende postkort ble gjort unna på et par timer. Her noen bilder fra oppholdet:Om ettermiddagen stod Half Moon Island for tur. 2 kilometer lang, og oppholdsted for pingviner, og en rekke andre fugler. Noen bilder:


Etter middag svarte ekspedisjonsmedlem Tomasz på spørsmål om livet på basen. Han har flere opphold på Arctowski.

Britene William Smith og Edward Bransfield var de første til å oppdage den antarktiske halvøy, i mange år. På 1940-tallet ble arbeidet som tyskeren Bellinghausen fra Estland som jobbet for den russiske marinen oversatt fra den Julianske til den Gregorianske kalenderen. Det ble da oppdaget at Bellinghausen hadde slått britene med 3 dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar