søndag 19. januar 2014

Fortuna Bay og Stromness

Den antarktiske konvergens-sonen mellom 40 og 60 sør er en evig "krigssone", mellom varmt og kaldt vann. Her er det ofte tåke, og et økende dyreliv, ellers må man bruke termometer for å vite når man er i Antarktis.

Sør-Georgia ble først oppdaget i 1675, siden besøkt første gang av James Cook i 1775. Her er det millioner av hekkende pingviner og andre fugler. Tonnevis med sel og hval finnes også.
Her er mange fjell, isbreer og isfjell. I begynnelsen av 1900-tallet kom det flere hvalkokerier på land, og det siste stengte i 1965. Over 175.000 hval ble tatt.

Fortuna Bay fikk navnet etter et av de første hvalskipene i området.Båten gikk på grunn ved Hope Point i 1916. Shackleton var også her, på leting etter hjelp.

Vi hadde et par flotte timer ved Whistle Cove. Her var det mange seler, pingviner og andre fugler. I et flott vær var det mange gode fotomuligheter:


Om ettermiddagen var vi en stor gjeng som gikk siste delen av Shackletons trail. Vi gikk fra andre siden av Fortuna Bay, over et skar og ned på andre siden til Stromness. De andre ble med båten rundt neset. Så da vi var satt i land kunne ingen angre, det var "point of no return". Turen tok ca 3,5 timer, og gikk over en høyde på ca 300 m. Vi hadde en lang pause ved Green Lake, og kom ned ved Shackleton Waterfall før vi gikk bortover Shackleton Valley. Først en del gress, så stein, med litt snø innimellom. Så nedover langs fossen i snø. Nede måtte vi passere et par elver, før vi var fremme i bebyggelsen. Vi fikk ikke gå mellom bygningene, da eierne er redde for flygende rester og asbest. Her er noen bilder fra turen:

 ruten gikk over høyden her
 Fram forlater oss Crean lake


 Vi hadde en lang pause, for å ta bilder da Fram kom
 målet i sikte

 Shackleton waterfall, vi fant en lettere rute like ved


Stromness Bay har 3 forlatte hvalstasjoner: Stromness, Leith harbour og Husvik. Det var i Husvik hele staben frivillig ble med for å redde Shackletons 22 menn som var strandet på Elephant Island. Det var vanskelige isforhold, og Shackleton brukte 4 forsøk og over 4 måneder på å få ut sine menn.
Her er noen bilder fra Stromness også:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar