torsdag 9. februar 2012

Tur til postflyvraket 9. februar


I dag hadde vi en flott tur til postflyvraket som ligger ca 5,4 km fra stasjonen. Det var ikke noe problem å komme over Lakselva, og det var lite overvann. I grunnen veldig greit å gå bortsett fra der isen var glatt. Vi hadde også en regn- og haglbyge på veien til vraket, men etterpå klarnet det opp, det ble det mindre vind og antydning til sol i sør.

Historien:
Det militære postflyet hadde droppet/levert post på Bjørnøya og i Longyearbyen. På returen krasjet de under en snøbyge. En mann overlevde, han ble slynget 50 meter gjennom luften.Han blir funnet av 2 mann fra stasjonen i Herwighamna etter 3 timer. 1 mann går etter hjelp, stuerten blir hos ham. Mannen som går etter hjelp går seg bort. Stuerten lager en provisorisk kjelke, men de kommer ikke særlig langt. Han går også for å finne mer hjelp, og det tar hele natten før stuerten finner den skadde mannen igjen. Han må nok en gang forlate den skadde.
Det tar et døgn før den skadde er på stasjonen hvor han får den beste forpleining i påvente av videre transport til Tromsø døgnet etter.

En dramatisk historie, og vi kan se av bildene at det ikke er mange holdepunkter i terrenget. Det kan være vanskelig å orientere seg, særlig i tåken. Hele nordvestsiden av øyen er ganske flat. I disse dager er det litt enklere, med moderne hjelpemidler som gps.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar