søndag 6. februar 2011

Hvorfor er vi på øya, egentlig? - januar 2006Vi er 9 personer på den meteorologiske stasjonen her på øya, som er ca. 1,5 mil bred og ca. 2 mil lang. Den ligger plassert midt mellom fastlandet og Spitsbergen, og vi er avhengig av båter og helikopter for transport.


Denne sesongen (vinteren 2005/2006) er vi 2 jenter, og alderspredningen på gjengen er fra rett under 30 til rett over 50.


Vi er 6 personer som går i turnus for å observere vær, og slippe radiosonder 2 ganger i døgnet. Disse henges fast i ballongene, stiger til ca. 20.000 m før de sprekker og faller ned igjen. På veien opp måler sonden trykk, temperatur, fuktighet og vind, en god hjelp for meteorologene som skal varsle vær.
Ballongene blir fylt med hydrogengass, og vi har et eget produksjonsanlegg.


I tillegg har vi 2 kokker, og en maskinist som sørger for at vi har strøm og varme.


Utenom det har vi 4 bikkjer her, 2 gamle (7-8 år) og 2 som er rundt året. Alle 4 er hanbikkjer, så det er rolige forhold i hundegården. Disse er her først og fremst for å varsle isbjørn, men er selvfølgelig koselige turkamerater også.

Her på stasjonen er det også flere universiteter som har utstyr stående, de driver med radar- og geofysiske målinger, og kystradioen har også materiell her.


Hovedoppgaven er altså å melde vær, og siden vi har så få stasjoner i dette området blir det veldig viktig for Vervarslinga at de får ofte og nøyaktige meldinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar